Her çeviri işi farklıdır; bunda şüphe yok. Durum böyle olunca her müşterinin kendi gereksinimleri ve beklentileri olduğunu yadsıyamayız. Çünkü her iş kendine özgü zorluklar sunmaktadır. Peki çevirmenler bir projenin başından sonuna kadar sorunsuz ilerlemesini sağlamak için ne yapabilir? En faydalısı ve en önemlisi müşteriye projeyle ilgili sorular sormak ve müşterinin hedeflediğini öğrenmek olacaktır.
Çevirmen üstleneceği çeviri işiyle ilgili müşteriye soru sorma hususunda asla çekimser olmamalıdır. Eğer çeviri sektöründe yeni iseniz soru sormanın deneyimsizliğe ve yetersiz bilgiye işaret edebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak gerçek bunun tam tersidir. Hatta birçok müşteri kendisine soru sorulmasını ister. Böylece müşteri çevirmenin projeye ne kadar ilgili olduğunu görür çevirmen de ne kadar itinalı çalıştığını gösterir. Her iş birbirinden farklı olduğundan müşteriye soru sormak, işle ilgili bilgi edinmek, müşterinin işle alakalı beklentisini öğrenmek aslında çevirmenliğin vazgeçilmez kuralıdır. Çevirmen mesleğini icra ettiği sürece sürekli yeni bilgiler edinir, öğrenir ve kendini geliştirir. Soru sormak da bu öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle müşteriyle iletişim halinde olmaktan kesinlikle kaçmamalıyız. Bu esnada müşterinin dahi fark edemediği önemli bir hususun farkına varabilir, işle ilgili önemli bir ipucu edinebilirsiniz.
Buradaki püf noktası şudur: Soracağımız soruları, projeyi inceledikten sonra tespit etmeliyiz. Aksi taktirde müşteriyi gereksiz soru yağmuruna tutmuş ve zamanını boşuna çalmış oluruz. Aşağıdaki soru listesi çevirmenin nasıl ilerleyeceğine faydalı olacaktır: Sorunun cevabına metni detaylı analiz ederken erişebilir miyim? Sorunun cevabını internette ya da farklı kaynaklarda bulabilir miyim? Müşteri bana soruyu cevaplayabilecek herhangi bir referans materyali sağladı mı? Müşterinin web sitesinde bu bilgi mevcut mudur? Bu sorulardan birinin cevabı “Evet” ise muhtemelen soruyu kendiniz cevaplayabilirsiniz. Değilse, bir soru listesi hazırlayabilirsiniz.
Tercüme işlemini gerektiğinde müşteri ile diyalog halinde gerçekleştirmek doğru ve faydalı bir tutumdur. Bu sayede ortaya çıkacak işin daha işlevsel olmasını ve müşterinin amacına daha iyi hitap etmesini sağlayabiliriz. Neticede hem müşteri memnun olur hem de biz işle ilgili başarımızı bir adım öteye taşımış oluruz.
WhatsApp Destek