Noter tasdikli tercüme nedir? Tercüme yaptırmak isteyen birçok kişi bu soruları sormaktadır. Tercüme yaptırmaya karar verdiniz. Belgelerinizi tercih ettiğiniz bir tercüme bürosuna götürerek ya da yollayarak tercüme ettireceksiniz. Ancak tercümenize ne tür bir onay gerektiğini tam olarak bilmiyorsunuz. Bu yazımızda size tercümede farklı onay türlerini açıklayarak anlatacağız.
Aslında tercüme edilen belgelere uygulanan iki farklı onaylama şekli vardır. Bunlardan birisi yeminli tercüman onayıdır bir diğeri de noter onayıdır.
Noter onaylı çeviri ya da noter tasdikli çeviri, tercüme işleminin tamamlandıktan sonra bir noter tarafından onaylanması gereken çeviri türüdür. Cem Tercüme olarak noter onaylı tercüme bürosu arayanlara hizmet verdiğimizi belirtmek isteriz.
Noter Onaylı Tercüme işleminde yeminli tercüman tarafından yapılan tercüme ilaveten tercümanın bağlı olduğu noter tarafından onaylanır. Yeminli çevirmen tarafından yapılmayan hiçbir belgeyi noterin onaylama yetkisi yoktur. Bu nedenle tercümenize noter onayı yaptırmak istiyorsanız öncesinde mutlaka yetkili ve akrediteli bir yeminli tercümana tercümesini yaptırmanız gerekir. Tercümeyi öncelikle yeminli tercüman onaylar ardından noter ayrıca tasdik eder. Bu tür tercümeler bazı resmi makamlar, adliyeler, mahkemeler veya yurtdışı kurumlar tarafından talep edilebilir. Talep edilmesi durumunda yeminli tercüman onayı haricinde tercümenin yeminli çevirmenin bağlı olduğu notere tasdik edilmesi gerekir.
Öncelikle tüm tercümelerin istisnasız bir yeminli tercüman tarafından yapılması gerekmektedir. Yeminli tercüman tarafından yapılmayan hiçbir tercümenin hukuki geçerliliği yoktur ve hiçbir işlemde ya da makamda kullanılamaz. Örneğin yabancı dil bilen herhangi birinin yaptığı tercüme kesinlikle geçersizdir ve hiçbir değeri ya da geçerliliği yoktur. O nedenle belgelerinizi mutlaka yetkili ve akrediteli bir yeminli tercümana tercüme ettirmeniz gerekmektedir. Tercüme edilen belgeyi yeminli tercüman kendi mührüyle ve imzasıyla onaylayarak, elektronik onay kodu verir. Bu sayede tercüme hukuki geçerlilik kazanır ve resmi makamlarda kullanılabilir.
Çoğu durumda tercüme edilen belgelerin yetkili bir yeminli tercüman tarafından onaylanması yeterlidir. Özellikle yurtdışındaki üniversiteler, makamlar ya da resmi kurumlar için yeminli tercüman onayı yeterlidir. Çok nadiren noter tasdiki talep edilir. Mutlaka tasdik isteyen kurumların başında ise Türkiye’deki adli makamlar yani mahkemeler gelmektedir. Bu durumda tercümenin tasdik edilmesi gerekmektedir.
Hangi onay şeklinin gerektiğini tercümeyi vereceğiniz kurumdan öğrenebilirsiniz.
Bu bedel tercüme tamamlandığında ve notere sunulduğundan hesaplanmaktadır. Tercümesi tamamlanan belgenin tasdik bedelini yeminli tercüman bilemez ve tercüme işlemi öncesi size söyleyemez. Tasdik bedelini hesaplama ve belirleme Harçlar Kanunu’na göre sadece noter tarafından yapılabilir. Bunun için de öncelikle tercümenin tamamlanması ve notere sunulması gerekmektedir. Tercümeye ait tasdik bedeli tercümeyi yaptıran kişi tarafından notere ödenir. Tasdik bedelinin yeminli tercümanla bir ilgisi yoktur.
Genelde adli makamlar tarafından hukuki nitelikteki belge tercümelerinde gerekir. Bu belgelerin başında çeşitli mahkeme kararları, vekaletnameler, taahhütnameler, muvafakatnameler, adli sicil belgesi, sabıka kaydı gibi belgeler gelir. Yine şirket sözleşmelerine de çoğu durumda tasdik yapılmaktadır.
Notere bağlı yeminli tercüman tarafından tercümesi tamamlanan belge önce tercüman tarafından onaylanır ve imzalanır. Ardından belge tercümesi notere sunulur. Noter yeminli tercüman tarafından yapılan tercümeyi inceler ve kendi mührüyle onaylayarak imzalar. Böylece tercümenin tasdiki yapılmış olur.
En başta tercüme yaptıracağınız tercüme şirketini doğru seçmeniz ve belirlemeniz gerekir. Çünkü tercümenin doğru bir şekilde yapılması tamamen tercümana ya da tercüme şirketine bağlıdır. Bu husus önemlidir. Tercüme tamamlandıktan sonra hem tercüme ofisi tarafından hem de sizin tarafınızdan özellikle kişisel bilgilerinizin kontrolü önem arz etmektedir. Onay yapılan tercümede herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu nedenle onay öncesi mutlaka gerekli kontrollerin yapılması ve ardından noterin onayına sunulması gerekir.
Yeminli tercüme işlemi ise, yeminli tercüman tarafından çevrilen belge ve evraklara imza atmasıyla yapılır ve bu imza belgenin geçerliliği için yeterlidir. Ancak, noter onaylı tercüme işlemi için çevrilen belge ve evrakların son aşamada noter tarafından onaylanması gereklidir. Bu da, çevrilen belgenin bir devlet kurumu tarafından onaylandığı anlamına gelir.
Fiyata iki unsur etki eder. Birincisi yeminli tercümanın yaptığı tercümeye ve onaylamaya karşılık aldığı tutar, ikincisi noterin aldığı tasdik ücretidir. Tasdik ücreti içerisinde de birçok masraf kalemi var. Bunların arasında vergi, harç, ptt gideri ve değerli kağıt bedelleri bulunmaktadır. Tüm bunların toplamı neticesinde yeminli tercüme fiyatları şekillenmektedir.
Notere bağlı yeminli tercümanlarla çalışan tercüme ofisleri aynı zamanda onaylı tercüme hizmeti sunmaktadır. Bu tercüme ofislerine belgenizi götürerek ya da yollayarak hizmet alabilirsiniz. Tercüme işlemi sonrası belgeleriniz notere tasdik ederek size teslim edilir. Tercüme işlemi yaptırmadan önce ilgili tercüme merkezinin onaylı tercüme hizmeti sunduğunu sorunuz. Bazı ofisler sadece tercüme hizmeti sunmaktadır. Bizim ofisimizden tüm işlemleriniz için noter onaylı tercüme hizmeti alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
WhatsApp Destek