Türkiye’de ticaret yapmak ve şirket kurmak isteyen yabancı sayısında son yıllarda bir artış var. Peki yabancılar Türkiye’de nasıl şirket kurar? Gerekli şartlar nedir? Ne yapması gerekir? Tercümana hangi aşamada ihtiyaç vardır? Tercümanın rolü nedir? Bu yazımızda tüm bu soruların yanıtını bulacağız.
Yabancı gerçek kişiler ve başka bir ülkenin ticaret siciline kayıtlı yabancı şirketler Türkiye’de şirket kurabilirler. Yabancılar tescilinin hızlı ve ucuz olması, yönetiminin kolay olması ve sorumluluğunun sınırlı olması sebebiyle en çok limited şirketi kurmayı tercih ediyorlar. Şirketin Türk ortağı olması ya da unvanın Türkçe olması zorunluluğu yoktur. Şirket çok ortaklıysa müdür yabancı ortak olabilir.
Yabancıların şirket kurması için gereken izinler nedir?
Şirket kurmak için oturma izni gerekmemektedir. Türkiye’ye turist vizesi ile giriş yapan yabancılar dahi şirket kurabilir. Hatta yurtdışında yer alan konsolosluklar ve elçilikler vasıtasıyla Türkiye’deki bir avukata ya da mali müşavire verilecek vekaletname dahi şirket kuruluşu için yeterli olmaktadır.
Yabancı gerçek kişiden istenen evraklar nedir?
En başta pasaportun bir yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve bu tercümenin noter tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Daha sonra Türkiye’den alınmış vergi numarası ve fotoğraf istenmektedir. Eğer yabancı ortak şirketin müdürü olacaksa ilaveten imza beyannamesi talep edilmektedir. İmza beyannamesi işlemi yine noter huzurunda tercüman eşliğinde yapılmaktadır.
Yabancı tüzel kişilerden istenen evraklar nedir?
Yabancı şirket ticaret sicil ve faaliyet belgesi, şirket yetkilisinin yetki belgesi, yetkiliye ait imza sirküleri, yetkilinin şirketi kurmak üzere görevlendirdiği kişiye verdiği vekaletname, yabancı şirketin ortak kurulu tarafından alınmış Türkiye’de şirket kurulmasına dair şirket ortaklar kurulu kararı ve yabancı şirketin vergi numarası gerekmektedir. Bu belgelerin tamamı yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmeli ve ardından notere tasdik ettirilmelidir.
Yabancıların şirket kurma işleminde tercümana ne zaman ihtiyaç vardır? Tercümanın rolü nedir?
Şirket kuruluş işlemleri başlamadan tercümanın görevi başlıyor. Yeminli tercüman öncelikle yabancı kişinin pasaportunun tercümesini yaparak notere tasdik ettiriyor. Gerekli olması durumunda yukarıda bahsi geçen evraklar da Türkçe’ye tercüme ediliyor ve notere onaylatılıyor. Aynı şekilde yabancı kişinin noter huzurunda yapacağı tüm işlemlerde kendisine yeminli tercümanın eşlik etmesi gerekiyor. Noter tarafından düzenlenecek vekaletname, imza beyannamesi gibi Türkçe belgelerin içeriği yabancı kişiye sözlü olarak tercüme ediliyor. Ardından yabancı kişi tercüman tarafından kendisine tercüme edilen belgeyi imzalıyor. Aynı belgeyi tercüman da tercümeyi doğru bir şekilde yaptığına ve gerekli bilgileri yabancı kişiye aktardığına dair imzalıyor. Yeminli tercüman olmadan bu işlemlerin hiçbirinin yapılması mümkün değildir.
Noterdeki tercüme işleminden önce müşterinin/yabancı kişinin yapması gereken ön hazırlık nedir?
Noterde tercüman eşliğinde yapılacak işlem öncesi müşterinin/yabancı kişinin pasaportu yeminli tercümana tercüme ettirmesi gerekmektedir. Tercüme ettirdiği pasaportla birlikte vergi dairesine gitmeli ve vergi numarası almalıdır. Yanında mutlaka 2 adet fotoğraf bulundurmalıdır. Eğer yabancı şahıs Türkiye’deki bir şirketi devralacak ya da bir şirkete ortak olacaksa Türkiye’deki şirketin ticaret sicil gazetesini, faaliyet belgesini, vergi levhasını ve imza sirkülerini noterde yapılacak işlemde hazır bulundurmalıdır.
Cem Tercüme olarak şirket kuruluş işlemlerinde profesyonel yeminli tercümanlarımızla her dilden belgenin tercümesini yapıyor ve noterdeki işlemler için noter yeminli tercüman tedarik ediyoruz. Noterdeki tercüme hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle 1-2 gün öncesinden iletişime geçmeniz ve rezervasyon yapmanız önem arz etmektedir.
WhatsApp Destek