CEM Tercüme Kurucusu ve CEO’su, Federasyon Kurucu Başkanı, Yeminli Tercüman Cem R. Yıldırım bu söyleşimizde bize yeminli tercüme bürosunun özellikleri, faaliyetleri ve çalışanları hakkında detaylı bilgi verdi.
Hangi tercüme büroları yeminli tercüme bürosu olarak nitelenebilir ve bir yeminli tercüme bürosunun özellikleri nedir?
Son zamanlarda tercüme bürosu sayısında oldukça fazla bir artış var. Bu söylediğime dikkat ediniz; “tercüme bürosu” dedim, “yeminli tercüme bürosu” demedim. Tercüme bürosu tabelası takarak tercüme bürosu açmak kolay ancak yeminli tercüme bürosu açmak o kadar basit bir mevzu değil. Peki neden? Aradaki fark nedir? Bir tercüme bürosunda tercümanlık vasfına sahip olmayan, basit düzeyde yabancı dil bilen, uzmanlık bilgisi olmayan birini görevlendirebilir ve bu kişiye tercümeler yaptırabilirsiniz. Bu tercümeler iyi mi olur kötü mü olur ayrı bir tartışma konusudur. Ancak en başta şunu söylemeliyim ki “geçersiz olur”. Bir tercümenin geçersiz olması demek o tercümeyi herhangi bir resmi makamda kullanamamanız, bir yeminli tercümanın ve federasyonun onayından geçmemiş olması demektir. Oysa ki çoğu tercüme ya resmi makamlara verilmek üzere yapıldığından ya da önemli bir ticaret ilişkisinde kullanılacağından mutlak surette onay gerektirir. Bu onaylama işlemini yapma yetkisi de yeminli tercümanlara dolayısıyla yeminli tercümanlarla çalışan yeminli tercüme bürolarına verilmiştir. Bu durumda bir tercüme bürosunun yeminli tercüme bürosu olabilmesi için kadrosunda mutlaka yeminli tercümanlar yer almalıdır. Ayrıca hem görevlendirdiği yeminli tercümanlar hem de yeminli tercüme bürosu Türkiye’nin en üst mesleki çatı kuruluşu olan federasyon üyesi olmalıdır. Sıkı denetimler sonucu federasyon üyesi olmayı başarmış tercüme bürosu “yeminli tercüme bürosu” unvanını kullanmaya hak kazanır. Neticede müşteriler tercüme işlerini yaptıracak bir yere karar vermeden önce ilgili yerin federasyona üye bir yer olup olmadığını sorgulamalıdır.
Yeminli tercüme bürosunun faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeminli tercüme bürosu yazılı ve sözlü tercüme hizmeti verir. Yazılı tercüme faaliyetleri kapsamında hukuki, ticari, teknik, tıbbi, akademik ve edebi özellikteki belgelerin yeminli tercüman tarafından bir dilden diğer bir dile tercümesi yapılır. Tercümenin ardından tercümesi yapılan belgeler yeminli tercüme bürosu tarafından onaylanır. Onaylanan her belgeye federasyona bağlı tercüme bürosu tarafından özel bir kod verilir. Bu kod belgenin ulusal ve uluslararası alanda geçerlilik kazanmasını sağlar. Böylece tercüme edilen birçok belgenin ilave bir tasdik sürecinden geçmesine gerek kalmaz. Sözlü tercüme faaliyetleri kapsamında adliyedeki duruşmalar, tapudaki, noterdeki işlemler, iş görüşmeleri, fuar ziyaretleri, toplantılar ve konferanslar için yeminli tercümanlar görevlendirilir.
Yeminli tercüme bürosu çalışanları kimlerden oluşur?
En başta tabi ki yeminli tercümanlardan. Yeminli tercüme bürolarının bir diğer vazgeçilmezi de şüphesiz yapılan tercümelerin kalitesini kontrol eden editörlerdir. Editörler, yeminli tercümanın yaptığı işin bir nevi tamamlayıcısıdır. Onun haricinde her işletmede bulunması gereken muhasebeci, pazarlamacı, müşteri ilişkileri sorumlusu ve bilgi işlemci gibi çalışanlar bulunur.
WhatsApp Destek